19 Temmuz 2009 Pazar

gidalarin kabugundaki kimyasalara dikkat

Türkiye Diyetisyenler Dernegi Baskani Prof. Dr. Yasemin Beyhan, yaptigi açiklamada, gidalarin vitamin degerlerinin azalmamasi ve kalitelerinin korunabilmesi için yikama, pisirme ve saklama asamalarina özen gösterilmesi gerektigini söyledi.||Vitamin ve minerallerin fiziksel-zihinsel gelisim ile bagisiklik sisteminin kuvvetlenmesi açisindan çok önemli oldugunu ifade eden Beyhan, vitamin kaybinin az olabilmesi için gidalarin tüketilmeye en yakin zaman içinde hazirlanarak pisirilmesinin önemli oldugunu belirtti.||Yapilan bir arastirmada, hastane menülerinde çikan kiymali ispanak yemeklerindeki C vitamini yogunlugunun incelendigini anlatan Beyhan, ``Arastirma kapsaminda hazirlanan yemek, tüm hastanelerdeki hazirlama ve pisirme yöntemlerine esas alinarak yapildi. Arastirmada sonucunda yemeklerin içindeki C vitamini yüzde 0.23 miligram çikti. Oysa bunun en az 20 miligram olmasi gerekiyordu`` dedi.||Sebzelerin pisirilmeye yakin zamanda köklerinden ayiklandiktan sonra bütün halde yikanmasi`` gerektigini kaydeden Beyhan, ``Bol akan suyun altinda iyice yikandiktan sonra mümkün oldugunca büyük dogranip sicak pisirme ortamina atilmali. Uzun süre pisirilmemeli, suda eriyen vitaminlerin kaybolmamasi için az suda hazirlanmali. Kesinlikle bir gün öncesinden suda bekletilmemeli`` uyarisinda bulundu.||-``RISKI AZALTIYOR``-||``Kuru baklagillerin ise bir gece öncesinden soguk suda ya da 2-4 saat sicak suda bekletilmesi`` gerektigini ifade eden Beyhan, sunlari söyledi:||``Bekletme suyu kesinlikle dökülmeli. Çünkü, eskiden suda eriyen vitaminlerin kaybolmamasi için bekletme suyunun yemekte kullanilmasini öneriyorduk. Ancak son yillarda kimyasal ilaçlar gidalarin üretim asamasinda sik kullanildigi için özellikle gidalarin kabuk kismina yakin yerlerde kalintilar yogunlasiyor. O nedenle islatma sulari mutlaka dökülmeli. Bu suyu dökmek hem kimyasal riski hem de kuru baklagillerin gaz yapici özelligini azaltiyor. Ayni sekilde meyveler de kabuklarinda kimyasal katki maddesini iyi tutabiliyor. Bunun için ne yazik ki meyveler de soyularak yenilmeli.``

Kimyasal Makinalar

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder